fredag 7 januari 2011

Brolio (2008)

Vi drack Brolio till Kronfågels färdigmarienerad kyckling med västerbottenost och soltorkade tomater. Och vinet var bättre än kycklingen. Kycklingen var lite väl salt som så ofta när man köper färdigmarinerat kött.

En av de saker jag gillar mest med att läsa om vin är alla historier runt omkring. Att läsa om slottet Brolio och familjen Ricasoli får mig verkligen att känna historiens vingslag.

Familjen Ricasoli kan spåras så långt tillbaka som 600-talet och är av longobardiskt ursprung. Slottet Brolio kom de över i en landreform år 1141. Baron Bettino Ricasoli var med att ta fram standarden för Chianti i slutet av 1800-talet. All denna historia gör dem till Italiens äldsta vingård.

Säsongen 2008 bjöd på goda väderförhållanden för sangiovesedruvan och skörden gav ett fint underlag för ett riktigt bra vin. Brolio (2008) lagrades 9 månader på stora fat och tappades på flaska i april 2010.
Vinet har tydlig fatkaraktär med en smak av körsbär och mörka bär med en aning av choklad.

Läs mer på http://www.ricasoli.it/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar